Verzorgingstips voor de donkere huid

Door: Caro Bouwhuis

0
1191

Er zijn vele artikelen met tips and tricks over hoe je de huid het beste kunt verzorgen, maar vaak zijn deze gebaseerd op de blanke huid. Heb jij een mooie gekleurde huid en werken al de gegeven trucjes niet bij jou? Niet zo gek, aangezien er qua verzorging toch nogal wat verschillen zijn tussen huidskleuren.

Wat is het verschil tussen de donkere en blanke huid?

Naast de vele verschillen in huidtype, zijn er ook een aantal verschillen tussen huidskleuren.
#1 – Zo heeft de donkere huid een dikkere hoornlaag, dit is de buitenste laag van de huid, dan de blanke huid. Deze laag bestaat uit dode, ook wel verhoornde genoemd, huidcellen. De hoornlaag is dikker, omdat er een grotere aanwezigheid is van melanine dan bij de blanke huid. Doordat de hoornlaag dikker is, produceert de huid meer talg, wat weer kan resulteren in acne.donkere huid
#2 – 
Een donkere huid heeft van nature vaak ook grovere poriën, dit om de uitvloeiing van talg en zweet makkelijker te maken. Dit proces gaat vanzelf in de warme landen waar de donkere huidskleur van origine vandaan komt, maar in het koude klimaat van Nederland gebeurt dit minder snel. Hierdoor raakt de huid verstopt, omdat er zo veel talg geproduceerd wordt. De donkere huid heeft daardoor meer kans op acne. Naast dat de donkere huid door overmatige talgproductie vet is, is de donkere huid vaak ook vochtarm.
#3 – 
Een ander verschil tussen de donkere en blanke huid is de vorming van littekens. Een donkere huid houdt veel sneller littekens en donkere vlekjes over aan acne en andere beschadigingen aan de huid, dan een blanke huid.

Verzorging van de donkere huid

Heb je een donkere huid en last van acne? Dan kun je je hoornlaag wat verdunnen door de huid 1 á 2 keer per week zachtjes te scrubben of een zachte peeling te laten doen. Copy of Studio_009 (1)Hierdoor kan de talg er makkelijker uit en heb je minder last van verstoppingen in je huid. Doe hierna een vochtinbrengend maskertje op en your skin will be happy again!
Goedjes die je niet op je huid moet smeren, als je last hebt van een hoge talgproductie, zijn vaseline, kokosolie en andere vette crèmes. Deze crèmes verstoppen de poriën juist, waardoor de huid vet wordt. En, anders dan je zou denken, wordt de huid hierdoor juist niet gehydrateerd.
Er zijn ook schoonheidsspecialistes gespecialiseerd in het behandelen van de donkere huid, zij kunnen jou hier advies in geven. 

Verzorging in de zon

Ondanks dat veel mensen denken dat de donkere huid niet zo makkelijk kan verbranden, kan dat wel! Bij verbranding zal de hoornlaag van de huid nog dikker worden, waardoor de kans op verstoppingen, en dus acne, groter wordt. Daarnaast kan door verbranding de huid sneller verouderen en kunnen er huidziektes ontstaan. Dus ook al heb je een mooi gekleurd huidje, vergeet jezelf niet in te smeren!

Ontharen

Elektrisch ontharen, waxen, harsen of een waxenlaserbehandeling kan bij de donkere huid somsniet zo mooi uitpakken. Dit komt omdat de donkere huid vrij snel littekens en/of pigmentvlekken aanmaakt. Het is dus belangrijk om, als je dit wilt doen, je hier eerst goed over te laten informeren en eventueel eerst een klein stukje huid te ontharen. Als de huid hier goed op reageert kun je jezelf gewoon op die manier laten ontharen.

Comments

comments