Ben jij klaar voor de zon?

Door: Caro Bouwhuis

0
1476

Het zonnetje laat zich steeds vaker en langer zien. Heerlijk dus om even in de tuin, op een terras of misschien zelfs al op het strand in de zon te gaan zitten. Om zo mooi en veilig mogelijk bruin te worden is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de zon! Daarom hebben wij een aantal tips and tricks voor je.

Voorbereiden op de zon

Wil je een mooi egaal en lang-houdend bruin kleurtje? Dan is het belangrijk om je huid goed voor te bereiden op de zon. Zo voorkom je dat je bruin wordt met vlekken, verbrand of je opgebouwde kleurtje weer heel snel verdwijnt.
Heb je geen zin om met blote benen, die zo wit zijn als melkflessen, de straat op te gaan? Begin dan een week voordat je de zon in gaat (bijvoorbeeld voordat je op vakantie gaat) met het smeren van zelfbruiner. Zo zijn je benen binnen enkele minuten bruin en kun je gelijk shinen in je zomerjurkje. Ben je bang dat je iets te enthousiast te werk gaat met de zelfbruiner? Om rare vegen en vlekken te vermijden kun je een drupje zelfbruiner met je gewone bodylotion mengen en je daar mee insmeren.
Natuurlijk kun je van te voren ook een kleurtje opbouwen door middel van spray-tan of een zonnebanksessie, onthoudt wel dat beide er niet voor zorgen dat je wordt beschermd tegen de zon!

zonnebank

Bescherming

Dat het belangrijk is om je huid te beschermen tegen de zonnestralen mag duidelijk zijn. Zonnestralen kunnen, bij overmatige blootstelling op langer termijn, zorgen voor huidkanker, huidveroudering, zonneallergie en pigmentvlekken. Door beschermt de zon in te gaan verklein je deze eventuele gevolgen. Je kunt je lichaam beschermen met zonnebrand crème en je hoofd en haren door een sjaaltje, hoed of pet op je hoofd te dragen.

Welke factor zonnebrand crème heb ik nodig?
Factor 10-20: Getinte huid die snel bruint en bijna nooit verbrand;
Factor 10-30: Licht getinte huid die makkelijk bruint en niet snel verbrand;
Factor 20-50: Lichte huid die langzaam bruint en vrij snel verbrand;
Factor 30 en hoger: Zeer lichte huid die bijna niet bruint en snel verbrand.

Ontharen

Natuurlijk wil je haarloos in bikini verschijnen, maar het is niet zo handig om vlak voordat je de zon in gaat je lichaam te ontharen. Er kunnen dan namelijk geïrriteerde rode bultjes ontstaan door het scheren en de zonnestralen irriteren deze bultjes dan nog veel meer.
Je kunt er voor kiezen om jezelf de avond van te voren te ontharen of je kunt een aantal weken van te voren beginnen met waxen. Hoe vaker je waxt, hoe langzamer de haartjes terug groeien. Er groeien ook steeds minder haartjes terug. Als je er op tijd mee begint, heb je er dus de hele zomer geen omkijken naar!

Scrubben

Om je huid zo goed mogelijk voor te bereiden op de zon is het belangrijk om je lichaam te scrubben. Hierdoor verwijder je de dode huidcellen en trekt de zonnebrand crème beter in.  Scrub nooit de avond na je dagje in de zon; je huid is dan erg gevoelig en je zal je huid dan kapot scrubben. In de zomer kun je je huid zo’n twee keer per week scrubben, hierdoor zal je bruine en egale kleurtje langer blijven zitten!

scrub en verzorging

Verzorgen

Met al die zonnestralen mag je huid af en toe best wel verwend worden. Na een dagje in de zon is het heerlijk om een lauwe douche te nemen en je huid daarna in te smeren. Je kunt de huid insmeren met een voedende bodylotion of after sun crème. Wil je er alles aan doen om dat bruine kleurtje zo lang mogelijk te behouden? Smeer jezelf dan in met een tan maximizer, dit is een voedende crème die er voor zorgt dat je kleurtje zo lang mogelijk mooi blijft. Naast de huid van buitenaf te hydrateren, is het ook belangrijk om je lichaam van binnenuit genoeg te voeden. Dit kun je doen door de gehele dag door voldoende water te drinken.

Comments

comments