De gevolgen van een gemiste nacht slaap

Door: Anna van Niel

0
1422

Zoals je vroeger niet in bed te krijgen was, lig je nu het liefst zo lang mogelijk in je warme nest om te slapen. Helaas kan dit niet altijd en haal je wel eens een nachtje door om dat belangrijke essay af te maken of die stapel dossiers van je bedrijf weg te werken. Anyway, zorg toch voor enkele uurtjes slaap, want een nacht geen slaap kan al heel wat slechte impact hebben op je gezondheid. Lees verder voor alle gevolgen van een gemiste nacht slaap.

#1 Je geheugen wordt slechter

Het onderdeel van je hersenen dat betrokken is bij de opslag en het ophalen van informatie, ofwel de hippocampus, kan zonder slaap niet herhalen wat je hebt geleerd toen je wakker was. Last-minute een nachtje doorhalen voor je tentamen is dus misschien toch niet zo slim! Hierdoor komt de informatie namelijk niet terecht in je langetermijngeheugen en vergeet je het snel. Dus zorg dat je genoeg slaapt, want zo onthoud je dingen beter.

#2 Zie ik wat ik zie?

Het klinkt misschien ietwat heftig, maar het kan zijn dat je gaat hallucineren als je te weinig slaap krijgt. Slaaptekort kan namelijk volgens onderzoekers van de Universiteit van Bönn er bij gezonde mensen voor zorgen dat zij symptomen krijgen die lijken op die van iemand met schizofrenie. Dit uit zich in het horen van stemmen in je hoofd bijvoorbeeld.

#3 Last van vervelende moodswings

Door te weinig slaap kan je een negatief humeur krijgen en je bent dan minder in staat om je woede of irritaties te relativeren. Je kunt dus erg veel last krijgen van stemmingswisselingen… Which we don’t really like…

#4 Verouderde huid

Je vochtgehalte en pH-waarde van je huid kan dalen wanneer je niet genoeg slaap krijgt. Logischerwijs ga je er dan vermoeider en ouder uitzien…

#5 Je kunt er zwaarder van worden

Je BMI kan al na één nacht geen of weinig slaap stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Stanford.

#6 Sociale praat laat je liever achterwege

Zorg écht dat je je slaap krijgt en zeker voor een belangrijke meeting of sollicitatiegesprek, want door slaaptekort kan het zijn dat je gezichtsuitdrukkingen minder goed begrijpt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californie-Berkeley. Wil je dus een goede indruk maken? Slaap goed en impress je future boss!

Schrik niet te erg na het lezen van dit artikel, want je kunt je slaap weer gemakkelijk inhalen na een nachtje wakker blijven als je dit nodig hebt! So let’s take a nap!

Comments

comments