Hoe lang kun je je beautyproducten bewaren?

Door: Caro Bouwhuis

0
1213

Het is voor de beauty queens onder ons geweldig om zo veel mogelijk beautyproducten te verzamelen. Natuurlijk wil jij die nieuwe lipstick aan je stash toevoegen en die fantastische highlighter waar iedereen het over heeft wil jij ook uitproberen! Minpuntje aan zo’n grote make-up stash hebben; er ligt waarschijnlijk behoorlijk wat in je beauty hoekje wat linea recta de prullenbak in kan..

Due Date

De houdbaarheidsdatum van beautyproducten staat op de verpakking. Het staat aangetoond met een cijfer en daarachter een M. Bijvoorbeeld 12M; dit betekend dat je product houdbaar is tot 12 maanden na opening. Het is daarom niet zo handig om al je stash gelijk te openen om uit te proberen. Anders blijft de helft van je make-up misschien liggen, omdat je niet drie foundations, twee mascara’s en vier soorten blush tegelijk kunt gebruiken. Deze producten kun je dan, ondanks dat je ze misschien maar twee keer gebruikt hebt, na een tijdje weggooien.

Maar waarom is die houdbaarheidsdatum dan zo belangrijk? Dat komt omdat de meeste beautyproducten water bevatten. Na een bepaalde periode zullen je producten vol zitten met bacteriën én de ingrediënten en werkstoffen steeds minder effect geven. Om je make-up zo lang mogelijk goed te houden, kun je je stash het beste op een koele en donkere plek bewaren. P.S.: bewaar je spulletjes absoluut niet in de badkamer, die is vaak erg vochtig en klam en daar houden bacteriën van!


De richtlijnen

Buiten de houdbaarheidsrichtlijnen die op de verpakking staan, is het ook belangrijk om te letten op het soort product. Vaak kun je crèmes en vloeibare producten een jaar gebruiken, maar poederige producten wel twee jaar. Daarnaast geldt de gouden regel; veranderd de kleur, geur en/of textuur? Time to trow it away!lipsticks

Lipproducten – De richtlijn qua houdbaarheid voor lipstick, lipgloss en lippotlood is ongeveer 18 maanden. Je kunt je lipstick met een penseeltje aanbrengen en na elk gebruik je lipstick afnemen met een tissue of stukje keukenrol. Zo blijft je lipstick een stuk schoner! 

Eyeliner – Een liquid eyeliner kun je 3 tot 6 maanden bewaren en een oogpotlood 12 maanden, mits je hem regelmatig slijpt.

Foundation – Foundation op waterbasis is na ongeveer 12 maanden en foundation op oliebasis na ongeveer 18 maanden aan vervanging toe. Wil je het meeste uit je foundation makeuphalen? Gebruik dan voor de hygiëne een spray- of pompflacon.

Huidverzorging – Toners, reinigers, crèmes, balsems of serums; allemaal hebben ze een houdbaarheid van 6 tot 12 maanden. Let er bij deze producten extra goed op of het veranderd qua geur of textuur, als deze veranderd is je product namelijk over datum.

Mascara – Grote kans dat je mascara voor die tijd al op is, maar in verband met een oogontsteking mag je je mascara al na 3 maanden in de prullenbak gooien.

Blush, bronzer, gezichtspoeder en highlighter – In crèmevorm kun je je foundation 12 maanden bewaren, in poedervorm is dit 24 maanden.

Nagellak – Nagellak blijft ongeveer 24 maanden goed. Qua bacteriën kan nagellak niet zo heel veel kwaad als hij over de datum is. Het enige wat er gebeurd is dat je nagellak stroperig wordt als hij oud wordt. Dit kun je heel makkelijk verhelpen door een drupje remover toe te voegen.


Make-up kwastenmakeup brushes

De pareltjes waarmee jij je elke dag opmaakt, je make-up kwasten en sponsjes, mogen natuurlijk niet vergeten worden. Ook die worden vies, gaan vol zitten met bacteriën, huidschilfertjes en make-up resten en kunnen zelfs gaan schimmelen. Buiten het feit dat je hierdoor puistjes en onzuiverheden kan krijgen, komt je make-up op die manier ook niet tot zijn recht. Je make-up kan er vlekkerig uit gaan zien op je gezicht and that’s not what you want. 

Het beste is om elke keer na gebruik je kwasten even snel ‘op te frissen’ met een brush cleaner en elke week een grondige schoonmaakbeurt met wat lauw water en een milde shampoo.

 

Comments

comments