Ook jij poetst je tanden helemaal verkeerd…

Door: Anna van Niel

0
1672
tanden

Net als je denkt dat je the basic things in life onder de knie hebt… Wist jij dat je je tanden op deze manier moet poetsen? Als kind leren we the basics in life zoals fietsen, je eten goed kauwen, je bed opmaken in de ochtend, je vieze was netjes in de wasmand deponeren en tandenpoetsen. Sounds pretty simple, right?

We leren dat je voor een goede mondhygiëne moet gorgelen met mondwater, flossen en borstelen. Het schijnt alleen dat 1 op de 4 volwassenen zijn tanden niet twee keer per dag poetst – ehm morningbreath? – en maar 31% gebruikt mondwater. Nog een kleiner percentage, namelijk 21% flost zijn tanden dagelijks. Right, we hebben dus duidelijk soms wat lak aan onze mondhygiëne…

De juiste volgorde

Als je je tanden graag sterk en gezond wilt houden – want je moet er toch hopelijk je hele leven mee doen – is de volgorde van het flossen, gorgelen en poetsen belangrijk. Volgens mondhygiënisten zou je eerst moeten flossen, omdat dit veel tandplak en etensrestjes verwijderd. Hierna zou je je mond met mondwater moeten spoelen om zo de bacteriën weg te spoelen. Verrassend is het dat je pas als laatste je tanden zou moeten poetsen. Dan blijft de tandpasta namelijk langer in contact met je tanden en tandvlees om zo een langere bescherming te bieden.

Wanneer je poetst is belangrijk

Wist je dat het poetsen van je tanden na je ontbijt ontzettend slecht is? Voedsel zorgt namelijk voor een ophoping van zuur in je mond, wat je glazuur tijdelijk verzacht. Dus als je direct na het eten je tanden poetst, poets je je zachtere glazuur eraf. Dat wil je niet… Poets dus liever voor je ontbijt of spoel je mond met (mond)water, wacht eventjes en poets ze dan.

Houd je tandenborstel droog

Wie spoelt zijn tandenborstel ook altijd eventjes onder de kraan voordat er tandpasta op gedaan wordt? Yes, je bent niet de enige. Alleen het feit is dat als je je tandpasta op een droge borstel aanbrengt, hij beter werkt voor de verwijdering van tandplak. Klinkt beter toch?

Ga jij je routine aanpassen?

Comments

comments