Wat betekent SPF eigenlijk?

Door: Caro Bouwhuis

0
1030

Lekker in het zonnetje op het terras of volop genieten van de zon op het strand, (bijna) iedereen houdt er van! Wat we ook weten is dat het belangrijk is om je in te smeren met een zonnebrandcrème met SPF-factor. Zo bescherm je jezelf tegen de UV-stralen. Maar, wat betekent de SPF-factor nou eigenlijk?


Wat betekent SPF?SPF-factor

SPF staat voor Sun Protection Factor, deze factor geeft aan hoeveel bescherming het product jou tegen de zon geeft. Het is belangrijk om hier op te letten en de juiste factor uit te zoeken. De SPF-factor moet goed aansluiten op je huidtype, zodat hij optimaal werkt en jij veilig kunt zonnen.


SPF1Een SPF rekensommetje

Het nummer wat bij de SPF staat, variërend van 4 t/m 50, geeft aan hoe lang jij veilig en beschermd in de zon kunt zitten. Een voorbeeld: Na 20 minuten onbeschermd in de zon begint jouw huid te verbranden. Zou jij je insmeren met factor 10, dan kun jij 10 x 20 minuten, dus 200 minuten, ‘veilig’ in het zonnetje zitten. Dit zou betekenen dat jij je pas na 3 uur en 20 minuten weer in hoeft te smeren. Echter slijt je zonnebrandcrème, en dus de beschermingsfactor, van je huid af door kleding, zwemmen en zweten. Het is dus erg belangrijk om je in ieder geval elk uur in te smeren wil je toch beschermd blijven! Daarnaast is het niet zo dat een factor 30 twee keer zo veel bescherming biedt dan een factor 15. Een SPF-factor 15 blokkeert ongeveer 93% van de schadelijke stralen, SPF-30 ongeveer 97% en SPF-50 ongeveer 98%.


Waar moet je op letten?

Bij het uitzoeken van de juiste SPF-factor moet SPFje letten op de kleur en dikte van je huid. Hoe gekleurder jij van jezelf bent, hoe lager de factor is die jij nodig hebt. Over het algemeen geldt:
Factor 10-20: Getinte huid die snel bruint en bijna nooit verbrand;
Factor 10-30: Licht getinte huid die makkelijk bruint en niet snel verbrand;
Factor 20-50: Lichte huid die langzaam bruint en vrij snel verbrand;
Factor 30 en hoger: Zeer lichte huid die bijna niet bruint en snel verbrand.

Nog een puntje om op te letten is; de testen met SPF factoren worden gedaan met een dikke laag zonnebrandcrème, vaak veel dikker dan de hoeveelheid die jij zelf smeert. Houdt er dus rekening mee dat een factor 30 in een dun gesmeerde laag uiteindelijk een iets lagere factor is.


Read next:
> Ben jij klaar voor de zon?
> Verschillende manieren van ontharen, de voor- en nadelen
> Sparkle, shine and smile!

Comments

comments