Wat te doen als je verbrand bent door de zon?

Door: Anna van Niel

0
1608
verbrand

Het is heerlijk weer en ongetwijfeld heb je de afgelopen dagen van de zon genoten. Je hoopt op een sunkissed skin, maar als je thuis komt van je dagje strand zie je dat je heftig verbrand bent. Help! Je wilt zo snel mogelijk van je verbrande en geïrriteerde huid af. Wij geven je een aantal tips!

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar mocht je al verbrand zijn dan kun je de volgende stappen ondernemen:

#1 Lauwwarme douche

Neem een lauwwarme douche. Door de lauwe temperatuur gaan de poriën van je huid openstaan en kan de warmte eruit. Belangrijk is dat je geen zeep gebruikt, want zo droog je je huid alleen maar uit. Na het douchen kun je koude natte handdoeken of theedoeken op je verbrande plekken. Dit scheelt al heel veel!

#2 Kamille

Kamille heeft een kalmerende werking, wat verzachtend werkt voor je huid. Kook wat water, pak een theepot en zet kamillethee. Laat het ongeveer een uur afkoelen in de koelkast en drenk wattenschijfjes in het koude drankje. Vervolgens leg je ze op je verbrande huid. Opluchting gegarandeerd!

#3 Aloë vera

Ook aloë vera heeft een rustgevende werking op de huid. Zorg dat je standaard een flesje aftersun thuis hebt tijdens de zonnige zomerdagen, want dan kan je deze gelijk gebruiken na een dagje in de zon gezeten te hebben. Kies dan wel voor een aftersun waar aloe vera in zit!

#4 Huis- tuin- en keukenmiddeltjes

Heb je geen aftersun en wil je per direct je huidirritatie verlichten? Duik je keukenkastjes of koelkast dan in! Heb je nog een pak yoghurt of karnemelk, een komkommer of een rauwe aardappel ergens liggen? Het schijnt dat deze middeltjes verkoelend werken. Dus schenk wat karnemelk in je lauwwarme bad, smeer je in met yoghurt of snij plakjes komkommer en aardappel en leg ze op de pijnlijke plekken.

#5 No sun

Als je verbrand bent is het slim om direct uit de zon te gaan als je voelt dat je verbrand bent. Ook de volgende dag is het slimmer om uit de zon te blijven. Ga je toch de zon in? Bedek je verbrande huid goed met luchtige kleren, smeer je in met minimaal factor 30 en bedek je hoofd met een petje of een hoed. Houdt dit zo’n 2 – 3 dagen vol, want zo lang heeft je huid nodig om te herstellen!

Belangrijk is dat je je in het vervolg goed voorbereidt op de zon en een goede zonnebrand speciaal voor jouw huidtype gebruikt.

Comments

comments