Wat zegt je tong over jouw gezondheid?

Door: Anna van Niel

0
1417
gezondheid

Ooit je tong eens goed bestudeerd? Dan heb je vast gezien dat hij zijn eigen leventje leidt, want soms is hij zo roze als bubblegum en de andere keer heeft hij witte vlekjes of bobbeltjes. What’s up with this?

Je tong fungeert als een soort gezondheidsindicator, hij laat jou precies weten wat er met je lichaam gebeurd en wat jouw lichaam nodig heeft. Om de ‘taal’ van je tong te begrijpen hebben wij deze kleine guide opgesteld, zodat je precies weet wat jouw tong van je vraagt.

Witte plekjes

Er zijn twee type ‘witte vlekken’ die op je tong kunnen verschijnen. Je hebt de witte vlekken die je er zo af kunt schrobben en de vlekken die je niet weg kunt halen. De witte vlekken die je er zo af kunt schrobben zijn een soort schimmel die vaak gezien wordt bij oudere mensen of mensen met een zwakker immuunsysteem. Sivan Finkel, een tandarts uit New York City, zegt dan ook dat het een signaal kan zijn van een probleem met het imuunsysteem.

De witte vlekken die je niet weg kunt schrobben zijn alleen meer alarmerend. Volgens Dr. Finkel wordt dit ‘leukoplakia’ genoemd en het zou een voorteken kunnen zijn van kanker. Deze vlekken worden vooral ‘gespot’ bij heftige rokers. Ben je bang dat jij dit hebt? Straight to the Doc!

Een gladde, glanzende tong

Volgens Dr. Lana Rozenberg, een cosmetische tandarts voor celebrities, is een gezonde, blije tong, een tong die roze is, maar wel wat bultjes en hobbeltjes heeft. Als je tong glad is, kan dit een teken zijn van een tekort aan ijzer. Maar bij een tekort aan ijzer kan je tong ook een glans hebben en net iets roder dan rozig zijn. Als je hier last van hebt moet je jezelf even trakteren op een goede bonk biefstuk en een fijn spinaziesapje.

Je tong verandert van kleur

Als je tong van kleur verandert, is het slim om eventjes goed naar je tong te ‘luisteren’. Als je tong donker zwart of bruin is en je papillen groot zijn en er harig uitzien, is het een indicatie dat je je mondhygiene beetje moet opschroeven. Dus beter je tanden flossen, spoelen met mondwater en je tanden poetsen.

Als je hoge koorts hebt kan je tong een donkere, aardbei-rode kleur krijgen met bobbeltjes. Als alleen het topje van je tong rood is, zou dit een teken van stress kunnen zijn.

Opgezwollen tong

Als je tong abnormaal opgezwollen voelt, kun je een allergische reactie hebben op iets, zegt Dr. Maged Malecki, oprichter en dental director van Boston Dental. Het slimst is om in dit geval even naar de dokter te gaan.

Als je tong standaard gezwollen is, kan het zijn dat je klachten hebt van je schildklier, maar je kunt ook gewoon wat stress ervaren.

Hobbeltjes en bobbeltjes

Als je een vervelende bobbel, schraal plekje of blaar hebt die niet binnen twee weken weg is – ook als hij geen pijn doet – zou je even langs de dokter moeten gaan. Volgens Finkel kan dit een voorteken van kanker zijn. Gelukkig is kanker in je mond goed behandelbaar, dus keep your eye on it en treat your mouth well.

Natuurlijk is dit een at-home-guide, maar als je tong gekke kleuren uit begint te slaan en wel heel funky bezig is, of als je gewoon ergens over twijfelt, moet je altijd naar de dokter, mondhygiënist of tandarts gaan.

Comments

comments