• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Treatwell NL

Treatwell NL

  • Home
  • Beauty
  • Trending
  • Mannen
  • Boek je treatment
    • Lichaam
    • Gezicht
    • Nagels
    • Massage
    • Zoek
    • Kapper
    • Ontharen
    • Spa & Sauna

Piercing party: de verschillende soorten oorpiercings (en hun pijngehalte)

9 juni 2022 by Beth Ryan

Je bent er eindelijk over uit: je wilt een nieuwe oorpiercing. Leuk! Maar wat precies? Er zijn behoorlijk wat soorten oorpiercings om uit te kiezen. Ga je voor een forward helix, een tragus, snug, conch, of toch een klassieke helix? En wat voor type sieraden staan eigenlijk mooi op al die plekken? Krijg je al hoofdpijn bij het nadenken over alle mogelijkheden? Snappen we, maar geen paniek. We helpen je graag bij het maken van je keuze met een mini “masterclass” oorpiercings.

De oorpiercing is een van die trends die nooit uit de mode zal raken. Je ziet ze terug in alle lagen van de bevolking en bij ontzettend veel verschillende stijlen. Of je nou op zaterdagnacht staat te springen bij een rockband of op zondagochtend fris en fruitig op de hockeyclub verschijnt, niemand in je omgeving zal gek opkijken van een piercing in je oor. We kunnen dus zeggen dat de oorpiercing algemeen geaccepteerd is als vorm van expressie. Wat dit type piercing zo leuk maakt, is dat je hem op veel verschillende manieren kunt combineren en dragen. Je kunt voor één subtiele oorpiercing gaan of je hele oor volhangen met sieraden – afhankelijk van voor welke look je wilt gaan.

Een ander aspect dat mee kan spelen bij het al dan niet plaatsen van een nieuwe oorpiercing, is het pijngehalte. Want laten we eerlijk zijn: het plaatsen van een nieuwe piercing is niet bepaald een pretje. Afhankelijk van de dikte van het kraakbeen (en of er überhaupt door kraakbeen heen gepiercet wordt) doet het plaatsen van het sieraad meer of minder pijn. Natuurlijk houdt dit ook grotendeels verband met jouw eigen pijngrens.

Dan het type sieraad. Ga je voor een knopje? Een ringetje? Een hangertje? Een staafje, een combinatie van verschillende sieraden of toch iets totaal anders?

Goed, je begrijpt het: de keuze is reuze. Laten we er dus maar gewoon mee beginnen. De piercing party: deze soorten oorpiercings zijn er.

  • block image
    1 De verschillende soorten oorpiercings

    Laten we bij het begin beginnen. Op bovenstaande afbeelding kun je goed zien welke soorten oorpiercings er allemaal bestaan én waar ze precies in het oor zitten. Want ja, elke oorpiercing heeft weer een andere naam, afhankelijk van waar hij zich in het oor begeeft. Handig om te weten dus, om misverstanden in de piercingshop te voorkomen. Hier nog even de typen piercings op een rijtje:

    • Helix
    • Forward helix
    • Rook
    • Flat
    • Daith
    • Conch
    • Tragus
    • Anti-tragus
    • Snug
    • Lobe
    • Upper lobe

  • block image
    2 De helix piercing

    De helix is (naast de lobe en upper lobe) toch wel de meest populaire en klassieke piercings. Iedereen kent wel iemand met een helix piercing – misschien ben je het zelf wel. Het gaatje wordt gepiercet in de buitenste, dunste plooi van de oorschelp, door het kraakbeen. Het is een veelzijdige piercing, waarmee je veel verschillende sieraden kunt dragen. Daarnaast kun je meer dan één helix piercing plaatsen, afhankelijk van de stijl waarvoor je wilt gaan.

    Helix piercing pijngehalte: 4/10 De helix piercing gaat inderdaad door kraakbeen, maar dan wel door het allerdunste stukje kraakbeen, waar weinig zenuwuiteinden zitten. Als je hierover twijfelt, zeggen wij dus: gewoon doen.

  • block image
    3 De forward helix piercing

    De naam van deze piercing zegt het eigenlijk al: dit is het zusje van de helix, maar dan aan de voorkant van het oor, naast de rook en net boven de daith en tragus. Ook bij deze piercing geldt dat je er meerdere van kwijt kunt – afhankelijk van je oor. Voor dit type piercing kun je verschillende sieraden gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een (dun) ringetje of een knopje (of 2 á 3 naast elkaar).

    Forward helix pijngehalte: 5/10 De forward helix wordt net zoals diens naamgenoot door kraakbeen gepiercet. Wel is het stuk kraakbeen waar deze doorheen gaat een stuk dikker, wat het pijngehalte ook wat hoger legt. Toch valt het met de pijn mee. Uit ervaring kunnen we zeggen: een bikinilijn-wax doet meer pijn (en ook dat valt mee).

  • block image
    4 De rook piercing

    De rook is groot favoriet onder veel celebrities. Onder andere Rihanna en Beyoncé zijn met deze piercing gespot, om er maar een paar te noemen. Begrijpelijk, want het is een prachtige plek voor een piercing. Mooi met een sieraad zoals hierboven waarbij je twee knopjes ziet, of bijvoorbeeld een klein ringetje. Wel moet je er wat voor overhebben, want eerlijk is eerlijk: het plaatsen ervan is geen pretje.

    Pijngehalte rook piercing: 7/10 Yep, het is echt even doorbijten met deze piercing. Hj gaat door een dik en hard stuk kraakbeen, dus je begrijpt: dat ga je voelen. Een pluspunt is dat het amper bloedt én natuurlijk dat je eruit ziet om door een ringetje te halen (no pun intended).

  • block image
    5 De flat piercing

    Je ziet 'm niet megavaak: de flat oorpiercing. Hij wordt – zoals de naam al verraadt – in het midden van het platte gedeelte van de oorschelp gepiercet. Hierdoor kun je er verschillende kanten mee op. Draag hem bijvoorbeeld minimalistisch met verder weinig andere piercings, of maak er juist een feestje van door hem te combineren met verschillende andere sieraden. Jij beslist.

    Flat piercing pijngehalte: 4/10 Hij wordt door een heel dun stukje kraakbeen gepiercet, wat het pijngehalte zeer dragelijk maakt. 

  • block image
    6 De daith piercing

    Niet te verwarren met de forward helix: de daith zit een stukje lager, zo ongeveer naast de tragus. Van deze piercing wordt ook wel gezegd dat hij zou helpen tegen migraines, hoewel dit niet wetenschappelijk onderbouwd is. Mooi met een (wat groter) ringetje als statement piercing zoals op bovenstaande foto, of juist minimalistisch met een dun ringetje of knopje. Goed om rekening mee te houden: tijdens de genezingsperiode kun je je oordopjes beter even laten liggen, om infectie en pijn aan de piercing te voorkomen.

    Daith piercing pijngehalte: 6/10 Het is even doorbijten. Hij wordt namelijk gepiercet door een vrij stug stukje kraakbeen. Ook de genezingsperiode kan wat langer duren dan bij andere piercings, maar als je er goed voor zorgt moet dit geen probleem zijn. 

  • block image
    7 De conch piercing

    De conch piercing bevindt zich aan de binnenkant van de oorschelp. Het is een bijzondere plaatsing en je kunt er enorm veel kanten mee op. Veel mensen kiezen bij deze piercing voor een ringetje om de oorschelp heen. Natuurlijk is dat niet de enige manier om deze veelzijdige piercing te showen. Zoë Kravitz hierboven heeft bijvoorbeeld gekozen voor een statement piece in de vorm van een parel. 

    Conch piercing pijngehalte: 5/10 Hij wordt door een stuk kraakbeen gepiercet, wat het net zoals de andere kraakbeen-piercings geen pretje maakt. Doet het megaveel zeer? Nee. Is het een walk in the park? Ook nee. Gewoon even doorbijten.

  • block image
    8 De tragus en anti-tragus piercing

    Daar is-ie dan: een van de meest populaire oorpiercings die er zijn. De tragus piercing en haar iets minder bekende tegenhanger: de anti-tragus. De tragus bevindt zich in het midden van het oor, het is het kleine stukje kraakbeen over de ingang van de gehooringang. De anti-tragus zit precies daar tegenover, boven het kleine stukje wat dikker kraakbeen dat de oorlel van de rest van de oorschelp scheidt. Op bovenstaande afbeelding is naast de tragus piercing trouwens ook de conch piercing te zien (het verticale ringetje om de oorschelp heen, in het midden van het oor). De anti-tragus is hier niet afgebeeld.

    Beide piercings zijn enorm veelzijdig. Kies bijvoorbeeld voor een klein ringetje in de één en knopje in de ander, of andersom.

    Tragus en anti-tragus pijngehalte: 6 á 7/10 Deze ga je wel even voelen omdat het door een vrij dik stuk kraakbeen gaat. Wel duurt de pijn maar eventjes omdat er maar weinig zenuwuiteinden in dit stukje oor zitten. En je weet: wie mooi wil zijn…

    Belangrijk bij deze piercings is dat je écht goed oplet bij het het genezen. Omdat ze op zo'n prominente plek zitten, kan er bijvoorbeeld makkelijk haar achter blijven hangen, wat het genezingsproces vertraagt. Houd ze goed schoon en je hebt er sneller plezier van.

  • block image
    9 De snug piercing

    De snug piercing is als je het ons vraagt een van de meest toffe oorpiercings die er zijn. Op bovenstaande afbeelding is-ie niet helemáál goed afgebeeld, want eigenlijk wordt hij horizontaal door het harde, bolvormige gedeelte van de oorschelp gepiercet. Je ziet 'm niet vaak, dus origineel ben je met deze piercing zeker. 

    Snug piercing pijngehalte: 7 á 8/10 We gaan er geen doekjes om winden: voor deze piercing moet je een bikkel zijn. Hij wordt namelijk gepiercet door een hard stuk gevoelig kraakbeen. Wel zie je er vervolgens uit als een badass dus hij is het wel dubbel en dwars waard. Mocht je het toch wat veel van het goede vinden, kun je natuurlijk ook cheaten en voor een minder pijnlijke versie gaan zoals afgebeeld hierboven.

  • block image
    10 De lobe en upper lobe piercing

    Deze kennen we natuurlijk wel: de klassieke piercing in de oorlel en eventueel nog eentje erboven. Ook wel gewoon 'gaatje' en 'tweede gaatje' genoemd. Deze piercing kenmerkt zich doordat hij niet door kraakbeen heen gaat en daardoor niet per se gepiercet, maar ook geschoten kan worden – zoals je je misschien nog wel herinnert van je kindertijd.

    Lobe en upper lobe pijngehalte: 2/10 Dit is de minst pijnlijke van alle oorpiercings. Hij wordt door de dikkere huid van het oor zonder kraakbeen gepiercet, wat hem bijna pijnloos maakt. Daarbij is het genezingsproces van deze piercing hartstikke makkelijk en snel. Een goede piercing om mee te beginnen en te ontdekken wat je pijngrens is als het op piercen aankomt.

    Tot zover onze "masterclass" over soorten oorpiercings. Zoals je ziet kun je uit veel verschillende types kiezen en zijn er eindeloos veel mogelijkheden om deze te combineren. Een oor vol piercings wordt niet voor niets een ear party genoemd. Weet jij al voor welke piercing(s) je gaat?

Fotocredits: Shutterstock, Instagram: @sansansarushop, 5 - @mariadosaes

  • Share on Facebook (opens new window)
  • Share on Twitter (opens new window)
  • Share on LinkedIn (opens new window)
  • Share on WhatsApp (opens new window)
  • Share on Pinterest (opens new window)
  • Share on eMail (opens new window)

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

Boek je favoriete treatment

  • Kapper
  • Ontharen
  • Massage
  • Nagels
  • Gezicht
  • Lichaam
  • Spa & Sauna

Ook leuk om te lezen

Top Rated Treatwell

Top Rated 2023: Hoe jouw reviews helpen bij het kiezen van de winnaars, zodat je de besten kunt boeken via de badge

Treat everyone well: Hoe het aangeven van LGBTQIA+-vriendelijke salons iedereen kan helpen genieten van inclusieve behandeling

Treatwell Rewards is er: het programma dat self-love beloont

Zoeken

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Footer

Navigatie

  • Beauty
  • Trending
  • Mannen
  • Treatwell.nl
  • Download de Treatwell-App

Ontdek

  • Kapper
  • Ontharen
  • Massage
  • Nagels
  • Gezicht
  • Lichaam
  • Spa & Sauna
  • Treatwell gift cards

Wie zijn wij

  • Over Treatwell
  • Legal
  • Disclaimer

Copyright © 2025 Treatwell BNL B.V. · Cookie-instellingen· Log in