Een eigen salon beginnen: 10 belangrijke tips voor zelfstandig ondernemers

Wil je een eigen salon beginnen? Voor veel mensen is het een grote droom om hun eigen zaak te openen. De weg ernaartoe is echter lang en in het begin stuit je vaak op obstakels. Wij helpen je graag een beter overzicht te krijgen over de belangrijke punten bij het starten van een eigen zaak. Daarom hebben we 10 belangrijke tips voor je verzameld om vooraf rekening mee te houden.

Kijk voor meer en gedetailleerde uitleg rond in Treatwell PRO of klik door naar ons helpcentrum.

1. Een businessplan om je salon te openen

We geven toe dat het schrijven van een businessplan veel tijd in beslag neemt. Het is echter toch belangrijk dat je van tevoren nadenkt over je toekomstige bedrijf en dit opschrijft. Een ander essentieel punt voor een ondernemingsplan zijn de financiën. Voordat je je salon opricht, is het belangrijk om goed na te gaan of je over voldoende eigen vermogen beschikt en of je van eventuele subsidieregelingen gebruik wilt en kunt maken. Ga je je eigen salon beginnen? Dan is het bedrijfsplan een must!

foto van administratie voor eigen salon beginnen
Unsplash – Firmbee.com

2. Een opleiding of cursus om je eigen salon te beginnen

Om een professionele salon te openen, is het absoluut noodzakelijk dat een van de oprichters met succes een cursus of opleiding heeft afgerond in het vakgebied.

Je hebt wettelijk gezien geen specifieke kwalificaties nodig om een salon te openen, maar het is toch belangrijk om een bewijs van een professionele opleiding te kunnen tonen. Cosmetische behandelingen kunnen ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben als ze zonder de nodige deskundigheid worden uitgevoerd. De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) is hiervoor een goed eerste aanspreekpunt.

Bijscholing in ondernemerschap

Een professionele cursus of opleiding alleen is niet voldoende. Om jezelf niet in het onbekende te storten, raden we ten zeerste aan om een bijscholing in het opzetten van een bedrijf te volgen. Er zijn online cursussen die je leren hoe je een bedrijf kunt starten.

Volg een managementopleiding of -cursus voordat je je salon opent

Voordat je je salon begint, is het handig als je jezelf traint in managementtechnieken.

Er zijn twee punten om rekening mee te houden:

  • Administratief management: wat zijn je verplichtingen tegenover je werknemers?
  • Emotioneel management: Hoe geef je leiding aan een team?

Afhankelijk van je ervaring heb je verschillende mogelijkheden. Er zijn vele artikelen over dit onderwerp te lezen, maar wij raden je aan een opleiding of cursus te volgen. Vooral voor de juridische kant.

Sluit je aan bij een branchevereniging

In de schoonheidsindustrie zijn er brancheverenigingen waarbij je je kunt aansluiten, waarmee je aantoont dat je de nodige kennis in huis hebt om professionele behandelingen uit te voeren. Voor de schoonheidsindustrie is dit bijvoorbeeld de  Algemene Nederlandse Branche Organisatie Schoonheidsverzorging (ANBOS) en voor kappers heb je de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO).

3. Wat als je geen diploma of certificaat hebt?

Hoewel zowel wij als de KVK afraden om zonder diploma of certificaat een salon te openen, mág het volgens de Nederlandse wet wel. Let dan op de volgende punten.

foto van interieur kapperszaak - eigen salon beginnen
Unsplash—Adam Winger

Boekouding

Als ondernemer ben je verplicht om administratie bij te houden. Dit kun je zelf doen, maar je kunt hiervoor ook een boekhouder inhuren die de administratie voor jou doet en de belangrijke gegevens indient bij de belastingdienst. Daarnaast is het aan te raden een zakelijke rekening te openen voor je bedrijf, om je privé- en bedrijfskosten gescheiden te houden.

Belasting

Als je ondernemer bent voor de belastingdienst, ben je belastingplichtig. Dit houdt in dat je elk kwartaal belastingaangifte moet doen over je omzet (omzetbelasting). Ben je een kleine ondernemer, bijvoorbeeld omdat je net begint of omdat je je salon runt naast een vaste baan? Dan kan het zijn dat je onder de Kleineondernemersregeling valt, waardoor je je btw niet hoeft af te dragen. Op de website van de belastingdienst vind je hier meer informatie over.

Privacywetgeving

Bij het openen van een salon, krijg je te maken met de verwerking van persoonsgegevens, zoals het e-mailadres en telefoonnummer van je klanten. Volgens de privacywetgeving (AVG) dien je hier zorgvuldig mee om te gaan.

Risico’s beperken

Zorg dat je je voor de nodige verzekeringen hebt afgesloten, voordat je je eigen salon begint. Zoek uit elke verzekeringen bij jouw vakgebied noodzakelijk zijn, om de nodige risico’s te beperken. Ook is het verstandig Algemene Voorwaarden op te stellen. Zo is het voor elke partij, zoals partners en klanten, duidelijk wat de overeenkomsten zijn.

4. Welke rechtsvorm kies je voor je salon?

Bij het starten van een eigen onderneming komt een rechtsvorm kijken, zoals bijvoorbeeld een eenmanszaak of bv. Wat bij jou past, hangt van een aantal factoren af. Start je de onderneming alleen, of samen met een compagnon? Heb je personeel in dienst? Wat zijn je ambities? Afhankelijk van dit soort zaken, kies je de rechtsvorm die bij jouw salon past. Een aantal punten om op te letten, bij het kiezen van de rechtsvorm zijn:

  • Start je alleen of samen met iemand?
  • Wat zijn je ambities voor je salon?
  • Wat is het berijfsrisico?
  • Welke winst verwacht je?
  • Heb je personeel in dienst?

Weet je niet zeker welke rechtsvorm het beste bij jouw salon past? Op de website van de Kamer van Koophandel vind je een handige tool waarmee je de juiste rechtsvorm voor jouw onderneming kunt bepalen.

5. Doe goed marktonderzoek

Je hebt uitgezocht wat je wettelijke verplichtingen zijn, en kunt legaal je eigen salon beginnen. Fijn! Dan het volgende punt: in welke markt begeef je je? Om te weten of je onderneming winstgevend zal zijn, kun je marktonderzoek doen. Daarbij kunnen de volgende 5 vragen helpen:

foto van koptelefoon en computer apparatuurt
Unsplash—lum3n
  • Wie zijn mijn klanten?
  • Waar ben ik naar op zoek?
  • Wie zijn de concurrenten?
  • Wat zijn hun prijzen?
  • Wat heeft mijn bedrijf nog meer te bieden, wat maakt mij uniek?

6. Investeer in Treatwell PRO

Wanneer de basis voor het openen van je salon is gelegd, kun je gaan nadenken over alles-in-één managementsoftware. Treatwell PRO helpt je bij het succesvol managen van je salon, maar ook:

  • Bij het maken van je website
  • Bij het vergroten van je online zichtbaarheid
  • Bij het maken van een eenvoudig te gebruiken digitale agenda die je dagelijkse taken organiseert
  • Bij het beheren van boekingen
  • Met statistieken die je nodig hebt om een winstgevende strategie te ontwikkelen
  • Bij de uitvoering van marketingcampagnes

7. De nodige financiële middelen verzamelen

Een eigen salon beginnen, is natuurlijk (helaas) niet gratis. Er zijn verschillende mogelijkheden om de nodige financiële middelen te verzamelen. Zo kun je beginnen met eigen vermogen, maar bijvoorbeeld ook met leningen of aandelen. Om een schatting te maken van de hoeveelheid geld dat nodig is om jouw salon te openen, kun je aan de volgende dingen denken:

foto van plantje in potje met geld
Unsplash – micheile dot com
  • Bereken hoeveel geld je nodig hebt om elke maand van te leven
  • Bereken hoeveel geld je elke maand nodig hebt om je salon te runnen
  • Maak een schatting van het bedrag dat je aan belastingen moet betalen

Heb je een lening nodig om je salon te openen? In principe hangt de toekenning van een lening af van de hoogte van je schuld en je resterende vermogen. Het is dus belangrijk dat je niet te diep in de schulden raakt en dat je project rendabel is om de banken te overtuigen.

8. De juiste locatie voor je salon kiezen

Natuurlijk zegt de locatie ook veel over het succes van je salon. Daarbij speelt de locatie ook een groot onderdeel in de hoogte van een eventuele lening van de bank. Laat niets aan het toeval over en stel jezelf de volgende vragen:

foto van interieur salon voor artikel over een eigen salon beginnen
Treatwell – Kappers The Hague
  • Hoe zullen de klanten parkeren?
  • Is het een drukke straat?
  • Waar is de concurrentie?

Dan een aantal praktische vragen:

  • Hoe kan ik de ruimte inrichten?
  • Waar kan het materiaal worden opgeslagen?
  • Hoe groot is de bruikbare oppervlakte?

Voordat je koopt of huurt, is het belangrijk om ook een schatting maken van de hoeveelheid werk de ruimte nodig heeft en dit opnemen in je bedrijfsplan.

9. Zet een communicatiestrategie op

Zodra je je salon hebt geregistreerd, is het tijd om een communicatiestrategie bedenken voor hoe je de opening van je salon gaat aankondigen. Dit is een belangrijke stap als je hoopt een winstgevende zaak te runnen. Heb je de knoop doorgehakt en ga je je eigen salon beginnen? Aarzel niet om contact op te nemen met het Treatwell PRO-team, om meteen goed van start te gaan. Vraag een demo aan en leer hoe je je bedrijf beter kunt beheren met Treatwell.

De Treatwell PRO all-in-one software is ontworpen om het leven van saloneigenaren gemakkelijker te maken en hen te ondersteunen bij alle aspecten van het dagelijkse salonleven. Blijf op de hoogte van alles en beheer je bedrijf zonder tijd te verspillen, zodat je je kunt richten op het creëren van geweldige ervaringen voor je klanten. Wanneer je voor Treatwell PRO kiest, word je onderdeel van een community van visionaire kappers en beauty specialisten – klaar om je bij ons aan te sluiten? Boek hier een gratis demo.