Tover jouw salon deze kerst om tot een winter wonderland met deze gezellige tips

Het voelt misschien nog niet helemaal zo, maar de kerstdagen staan nu écht om de hoek. Nog een maandje en het feest barst los. Heb jij al nagedacht over kerstversiering in de salon? Klanten vinden het leuk om tijdens de feestdagen geholpen te worden in een feestelijke en knusse omgeving. Het versieren van je salon is dus niet alleen leuk, maar ook nog eens een slimme marketingzet. We bieden een aantal handige tips waarmee je jouw salon dit seizoen omtovert tot de allergezelligste salon in de straat.

Chantal Degaust

Wanneer begin je met kerstversiering in de salon?

Laat een ding duidelijk zijn: je kunt beginnen met het versieren van je salon wanneer jij daar zin in hebt – er is geen gouden regel voor. Wel bestaat er een “ideale” dag om hier – volgens de Katholieke traditie – mee te beginnen, namelijk op 27 november: 4 zondagen voor kerst.

Daarnaast is de kans aanwezig dat je behoorlijk volgeboekt zit in de dagen rondom kerst. Het is dus goed om nu alvast na te denken over dit soort zaken, voordat je agenda overstroomt. Over een overvolle agenda gesproken: als je nog steeds werkt met een papieren agenda, kan dit rondom de feestdagen nogal zijn tol eisen en bijdragen aan een nog stresvollere periode. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt!

Treatwell heeft de meest gebruiksvriendelijke en geavanceerde digitale agenda voor salons. Je creativiteit, je klanten en het stressniveau van je medewerkers met Kerstmis zullen je dankbaar zijn voor de geruststellende verandering.

Buitendecoratie voor de salon

Het leuke aan de feestdagen is dat je je creativiteit volledig de vrije loop kunt laten. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Wil je de kerstgekte compleet omarmen en elk vrije plekje van je salon versieren? Go for it! Toch iets meer van de minimalistische kerstversiering? Dan is dat ook geen probleem. Voor hen die nét dat extra beetje willen versieren, is het aan te raden buiten al te beginnen met de accessoires.

De deur van de salon

Goed, je hebt besloten de salon kerstklaar te maken. Maar waar begin je? Bij de deur, natuurlijk. We bieden twee opties: eentje voor de minimalistische salonhouder en eentje voor de echte kerstfanaat.

  • Minimalistisch – Ben je op zoek naar iets simpels, maar elegants om aan klanten buiten te laten zien hoe gezellig het bij jou is tijdens de feestdagen? Kijk dan eens voor een mooie kerstkrans voor aan de deur. Het is een klassieker die bijna niet kan missen. Je vindt ze in allerlei soorten en maten en je kunt ze precies zo versieren als jij wenst.
  • All out – Kan het jou niet gek genoeg met de kerstversiering in de salon en ben je op zoek naar iets wat écht de aandacht trekt bij (potentiële) klanten op straat? Dan kun je – als de ruimte buiten de salon het toelaat – denken aan iets als een bloemenboog voor de deur. Kies er een in de kleuren van kerst (zoals wit, groen en rood) of juist in de kleuren die passen bij jouw salon.

In het geval van het laatste, kun je er zelfs voor kiezen hem na kerst nog te laten staan – gewoon omdat het er zo gezellig uitziet! Voeg vervolgens wat lichtjes toe om de sfeer van het seizoen te accentueren en verwijder ze als de feestdagen voorbij zijn, zodat de boog de rest van het jaar blijft staan.

Serhii-Hanushchak

De etalage: het visitekaartje van je salon

Onderschat nooit de kracht van wat voorbijgangers vanaf de straat kunnen zien. Bovendien zul je versteld staan hoeveel klanten je kunt aantrekken door gewoon een leuke en stijlvolle sfeer in je salon te creëren. Laten we verder gaan met de kerstversiering van je salon.

Gebruik de kerstetalage om je merkimago over te brengen en profiteer van dit visuele element om te informeren over al je promoties. Hier zijn enkele thema-ideeën voor je kerstetalage:

  • Het toverbos – Haal een paar (dunne) boomstammen, plaats ze als ‘bos’ aan weerszijden van de etalage en vul de bodem met kunstsneeuw. Gebruik vervolgens kisten of hokjes om ze te vullen met promo’s samen met elementen die kenmerkend zijn voor je salon (zoals cadeaubonnen). En voor het glas kun je bijvoorbeeld een poster plaatsen met daarop een mooie kerstboodschap (of een opvallende promo).
  • Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… – Een salon is geen salon zonder… spiegels. Versier de etalage met een aantal hangende spiegels en andere salon-gerelateerde voorwerpen (zoals bijvoorbeeld kammen). Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor spiegels met gouden lijsten om het kerstgevoel compleet te maken. En ook hier weer: op de bodem een laagje kunstsneeuw.
  • Oh denneboom – Wil je liever niet te ver afwijken van een écht kerstthema? Koop visdraad en hang dennenappels of kerstballen van boven naar beneden, afhankelijk van de lengte en breedte van je etalage – ideaal en super eenvoudig!

Binnendecoratie voor de salon

Goed, de entree van je salon is voorzien van de nodige kerstdecoratie. Nu de binnenkant nog! Ook hier geldt: je kunt het zo bont maken als je zelf wilt. Weet je even niet waar te beginnen? We bieden graag een paar opties ter inspiratie voor kerstversiering in de salon.

Decoratie voor op de planken

In je salon hangen ongetwijfeld een aantal planken. Dat is een mooie plek om te beginnen met de kerstdecoratie. Heb je een klein plekje vrij op een plank? Koop een aantal doorzichtige potten en vul ze met glitter, kerstballen en andere kerst-items versierd met warme lichtjes. Er is niet veel voor nodig om elegante en originele kerstversiering te creëren.

Een andere optie? Koop een mini-kerstscène en andere kerstfiguurtjes en zet ze in je potjes of spreid ze uit over de plank.

Muurdecoratie

Heb je zin om wat meer tijd en energie in je kerstdecoratie te steken? Denk dan eens aan een versierde kerstmuur. Kies een plekje uit in de salon en maak deze helemaal Instagram-ready door er een prachtig winter wonderland van te maken. Denk bijvoorbeeld aan sneeuwvlokken, een een gezellige lichtslinger en een mistle toe.

Net zoals met de bloemenboog voor de deur, geld hierbij: je kunt deze helemaal naar je eigen smaak inrichten. Houd het bijvoorbeeld seizoensgebonden door te kiezen voor specifieke kerstdecoratie, of maak het wat algemener door ook elementen toe te voegen die passen bij de stijl van de salon. Zo kun je de muurdecoratie zo lang laten hangen als je zelf wilt, om het perfecte fotomomentje te creëren voor je klanten. Leuk voor bijvoorbeeld voor-en-na foto’s!

Nicholas Ismael Martínez

Versiering op de spiegels

Natuurlijk kun je de spiegels niet vergeten als het aankomt op kerstversiering. Denk er bijvoorbeeld aan een mooie kerstwens op de spiegel te schrijven of plakken (met een speciale spiegelsticker). Extra leuk voor alle selfies die in je spiegels genomen worden! Iets discreets en eenvoudigs als een mooie zin, een kerstgroet of zelfs een simpele kus met lippenstift zal je onderscheiden van de rest.

Een kersthoekje

Heb je een leeg plekje vrij in de salon? Gebruik deze dan om er een gezellig kersthoekje van te maken. Vul het met gezellige lichtjes, en plaats een boeket om het kleur te geven. Hang bijvoorbeeld ook foto’s van je werknemers op en vraag hen een boodschap te schrijven. Dit geeft hen een stem in je kerstcampagne en motiveert hen mee te doen met de kerstactie.

Ook leuk: geen zin in een kerstboom? Kies dan voor een ladder (ja, echt) die dienst doet als boom. Hoe? Koop een grote ster voor de top, zet wat houten kistjes op de treden en een blocnote zodat je klanten ook hun kerstboodschappen (en -wensen) kunnen achterlaten. Een paar cadeautjes op de vloer et voilà, kersthoekje!

Hergebruik bakken en potten

Potten, dozen, containers… geef ze een tweede leven met Kerstmis door ze op te nemen als decoratieve elementen. Voeg een extra laagje kunstsneeuw toe, wat dennentakjes, en klaar is Kees!

Wil je (nog) verder gaan? Recycle je oude beautymagazines. Gebruik ze om de meest gebruikte potten en zelfs je oude kerstballen te bekleden. Als je een passie hebt voor DIY, dan is dit jouw moment (en dat van je kerstboom).

Vergeet de geur niet

Kerstmis is het beste moment om de voordelen van marketing uit te proberen en je klanten extra sensaties te bieden. Plaats aromaflesjes met warme geuren zowel bij de receptie als in de behandelkamers (als je die hebt). Je zult zien wat een warme sfeer je in de salon krijgt.

Kerstsnoepjes

Ze dienen als kerstversiering en mogen niet ontbreken in je salon om de kerstbeleving van je klanten compleet te maken: kerstsnoepjes zoals kransjes en sugar canes. Bied je klanten een gemberthee of warme chocolademelk aan en doe er wat kerstsnoepjes bij.

Versier de salon met promoties

Zoals we al gezegd hebben, kun je het raam, de spiegels, de toonbank en elke andere plaats in je salon gebruiken om zichtbaarheid te geven aan je promoties. Dit zal dienen om meer klanten aan te trekken en zodat iedereen die geen sociale netwerken heeft of je marketinge-mails niet ontvangt, op de hoogte is van de pakketten en kortingen die je aanbiedt.

Ontwerp en print kerstbanners met de tool Canva en hang ze in de ruimte op. Bovendien zal het de beste tijd zijn om je giftcard te gebruiken als decoratief element, evenals de productpakketten die in de aanbieding zijn voor Kerstmis.

Creëer je kerstcampagne met Treatwell Pro

Voor een doeltreffende kerstmarketingcampagne is het wél belangrijk je boodschappen te personaliseren en aan te passen aan het type klant dat ze zal ontvangen. Daarom heb je een systeem nodig waarmee je campagnes kunt beheren en automatiseren zonder dat ze hun doeltreffendheid verliezen.

Met Treatwell Pro kun je contact leggen met je klanten wanneer jij maar wilt, en van waar je maar wilt. Wens hen fijne feestdagen en informeer ze over je kerstaanbiedingen via sms, nieuwsbrief via je eigen sectie . Een exclusieve plaats voor jou om al je campagnes te beheren en de geschiedenis van actieve of voltooide acties te controleren door ze op te zoeken per periode of per naam. Alles wat je nodig hebt, in één enkele tool.