Energie besparen in je salon: zo pak je het slim aan

In je dagelijkse werk in de salon gebruik je een breed scala aan elektronische apparatuur en toestellen. Bij elkaar opgeteld verbruiken al deze apparaten veel energie en kosten ze je salon dus veel geld. Energie besparen in je salon is (zeker in deze tijd) dan ook verstandig om eens over na te denken.

Wasmachines, drogers, haardrogers, stijltangen, krultangen, haardrogers, airconditioning en verlichting verbruiken allemaal energie. Om energiezuiniger te worden, is het belangrijk om het energieverbruik van je salon te bekijken en de juiste maatregelen te nemen, zodat je rekening niet de pan uit rijst.

Zeker gezien de huidige energiecrisis waar we ons momenteel in begeven – en de daardoor ontstane giga-inflatie – is het besparen van geld op energie voor veel salonhouders geen overbodige luxe. We zetten een aantal energiebesparende maatregelen op een rijtje om energieverspilling te voorkomen.

Waar bespaar je het meeste energie mee in de salon? Onze energiebesparende tips op een rijtje

Het gas- en energieverbruik in een salon of winkelpand ligt natuurlijk heel anders dan dat van een woning. Denk maar eens aan alle apparatuur die je verbruikt, om over het water nog maar te zwijgen. Hoewel het natuurlijk lastig te zeggen is en compleet afhankelijk is per zaak, vind je hieronder een schema dat is opgesteld door Zakelijke Energietarieven, met de gemiddelde verbruikscijfers per jaar:

Type bedrijfGemiddeld elektriciteitsverbruik in kWh per jaarGemiddeld gasverbruik in m3 per jaar
ZZP3.5001.750
Eenmanszaak10.0005.000
Winkel35.00012.500

De verwarming van je salon

Om energie te besparen op de verwarming van je salon is het allereerst slim om te beginnen bij de temperatuur. Het is verstandige de thermostaat zo in te stellen dat hij niet constant de hele zaak verwarmt, maar alleen de plekken waar je aan het werk bent of regelmatig komt. Zet er daarnaast een timer op zodat je de salon niet onnodig aan het verwarmen bent op de momenten dat er niemand aanwezig is, zoals ’s ochtendsvroeg en ’s nachts.

Als je nog een stapje verder wilt gaan, is het raadzaam de isolatie van je salon te verbeteren. Denk aan het dak, de ramen, muren en vloeren. Als het warmteverlies te groot is vanwege slechte isolatie, zullen de beoogde energiebesparingen namelijk helaas niet worden bereikt. Mocht je dus de (financiële) ruimte hebben om de isolatie van je salon te verbeteren, is dat ten zeerste aan te raden. Ook het ophangen van gordijnen kan hier bijvoorbeeld al goed bij helpen.

LED-lampen verbruiken 5 tot 10 keer minder energie dan gloeilampen: goed voor een besparing van €290 per jaar

De verlichting in je salon

Ook verlichting is een grote energieslurper in de salon. De laatste jaren is er gelukkig veel vooruitgang geboekt op het gebied van verlichting met energiebesparende lampen: LED-lampen verbruiken 5 tot 10 keer minder energie dan gloeilampen. De financiële winst van deze vervanging wordt geschat op ongeveer €290 per jaar.

Je kunt ook verlichting met aanwezigheidsdetectie kiezen voor ruimtes in je salon die niet vaak worden gebruikt zoals het toilet, pauzeruimtes of ruimtes waar handdoeken liggen. Dit voorkomt dat het licht de hele tijd blijft branden wanneer jij of een teamlid het een keer vergeet uit te zetten.

Vergeet ook de kracht van natuurlijk licht niet. Indien mogelijk, richt je werkruimte dan zo veel mogelijk in dichtbij een raam. Dit natuurlijke licht biedt meer comfort voor zowel jou en je teamleden, als je klanten.

Ook goed om te onthouden is dat je niet overal in je salon hetzelfde licht hoeft te hebben. Steeds meer salons richten een rustgevende ruimte in met holistische behandelingen of een ontspannende wachtruimte. Door in de salon alleen witte spots te gebruiken, houd je het energieverbruik onnodig hoog.

In de wacht- of ontspanningsruimte wordt de voorkeur gegeven aan gedimd licht, dat veel minder energie verbruikt. Heb je een kapperszaak? Dan geldt hetzelfde voor de ruimte met de wasstoelen. De klant zal zich tijdens het wassen willen ontspannen en diens ogen sluiten zonder gestoord te worden door overmatig licht. In de ruimte waar de klant wordt gestyled of gekleurd, verdient het wel de voorkeur zoveel mogelijk licht te hebben.

Het warmwaterverbruik

Water, dat is een ding waar een salon behoorlijk veel van verbruikt. Het lijkt misschien een onmogelijke taak hierop te bezuinigen, maar toch is het mogelijk. Het jaarlijkse waterverbruik van een gemiddelde kapsalon wordt bijvoorbeeld geschat op 160.000 liter. Om dit te verhelpen kunt je ervoor kiezen waterbesparende beluchters te installeren. Bovendien zijn er douchekoppen die veel van het waterverbruik kunnen besparen.

Heb je een boiler die automatisch warm water geeft? Ook daar kun je op besparen. Je kunt er bijvoorbeeld een tijdklok of thermostop op zetten, zodat hij het water alleen verwarmt wanneer dat nodig is. Ook helpt een thermostaatkraan bij waterbesparing en helpt het natuurlijk om het water nooit warmer dan nodig te laten worden.

Vergeet niet te controleren of apparatuur onnodig op stand-by staat of is aangesloten op het stroom

De apparatuur in je salon

Een salon gebruikt over het algemeen vaak veel elektronische apparatuur die, afhankelijk van het type salon en de drukte in de salon, redelijk intensief gebruikt wordt. Om het energieverbruik te verminderen is het raadzaam te kiezen voor energiezuinige apparatuur met een A++ of A+ energielabel. Vergeet daarnaast niet ook regelmatig te controleren of er geen apparatuur in stand-by staat of is aangesloten op het stroom wanneer deze niet wordt gebruikt.

Heb je een televisie in de salon hangen? Vergeet deze ’s avonds dan niet uit te zetten. Scheelt je zomaar €66 per jaar. Heb je een koffie-apparaat? Vervang deze dan door een variant met cups om zo’n 70% aan energie te besparen. Ook is het verstandig je wasjes op het eco-programma te draaien. Het zijn kleine tips, maar samen weten ze toch een hoop energie te besparen.

Overige tips voor energiebesparing in de salon

  • Zet de verwarming niet hoger dan 19°C. Door de temperatuur maar met 1°C te verlagen, kun je al tot 7% aan energie besparen. Je kunt eventueel dekentjes in de salon neerleggen. Dat geeft de klant een gezellig gevoel, en helpt jou de verwarming laag te houden.
  • Houd je apparatuur schoon. Vergeet niet regelmatig je wasmachines en droogtrommels te onderhouden door de filters te reinigen. Vergeet ook niet je elektrische boiler eens per jaar te ontkalken.
  • Houd een strakke planning aan. Door niet al te veel ruimte tussen je klanten in te laten zitten, bespaar je op energiekosten doordat je niet onnodig de verwarming aan hebt staan zonder klanten binnen te hebben.

Met de online agenda Treatwell Pro deel je op een eenvoudige en intuïtieve manier je agenda in en zie je altijd precies welke klant, wanneer komt. Daarnaast kun je klanten altijd kosteloos, onbeperkt en automatisch sms-afspraakbevestigingen en -herinneringen naar je klanten sturen vóór iedere behandeling. Zo is de kans groter dat de klant op de dag zelf komt opdagen of, mocht deze het toch niet redden, de afspraak verzet wordt zodat er nog genoeg tijd is om de plek alsnog te vullen. Zo hoef jij nooit meer onnodig die verwarming aan te zetten!