Het STAP-budget gebruiken als saloneigenaar: zo doe je het en hier moet je op letten

Het STAP-budget van de Nederlandse overheid: misschien heb je er al eens over gehoord, en misschien ook niet. Hoe dan ook, vandaag gaan we je er alles over vertellen want als saloneigenaar is het hartstikke handig je hierin eens te verdiepen. Je kunt het budget namelijk als ondernemer gebruiken om je skillset in de salon met korting – of zelfs gratis – uit te breiden. Klinkt dat goed? Lees dan vooral verder.

Wat is het STAP-budget precies?

Laten we bij het begin beginnen. Het STAP-budget: wat is dat dan? STAP is een afkorting voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Het is een budget van €1000,- dat de Nederlandse overheid jaarlijks beschikbaar stelt om uit te geven aan scholing en ontwikkeling.

Iedere Nederlander krijgt de mogelijkheid zich met het STAP-budget aan te melden bij een opleiding, training of cursus naar keuze – zolang deze instelling is aangesloten bij de regeling. Van deze kosten wordt dan €1000,- vergoed door de overheid.

Je kunt één keer per jaar aanspraak maken op het budget, en daarvoor moet je je aanmelden via de website van het STAP-budget. Elke twee maanden is er een nieuwe aanmeldronde. Let wel: er wordt jaarlijks beperkt budget vrijgemaakt vanuit de overheid. Ieder jaar wordt er zo’n €218 miljoen vrijgemaakt wat goed is voor zo’n 300.000 mensen. Je begrijpt: de aanvragen stromen na opening van het aanvraagtijdvlak binnen – wees er dus snel bij.

De eerstvolgende keer dat je je weer kunt aanmelden is al op 2 november en het is daarmee de laatste keer dat je voor 2022 mee kunt doen.

Het STAP-budget gebruiken als saloneigenaar

Het STAP-budget is dus voor iedereen die (naast z’n baan) iets extra’s wil leren. Ook als ondernemer kun je handig gebruikmaken van dit budget. Voor jou als saloneigenaar of -manager is het bijvoorbeeld handig om het budget te gebruiken om een extra vaardigheid te leren in de salon die aansluit bij jouw vakgebied.

Maar ook kun je het bijvoorbeeld handig gebruiken om je marketingskills eens aan te scherpen, of te leren hoe je beter met je financiën om kunt gaan – al komt Treatwell PRO bij de twee laatstgenoemden natuurlijk ook handig van pas 😉

Meer weten over hoe Treatwell PRO jou kan helpen bij het beheren van je salon? Vraag dan eens een gratis demo aan.

Voorwaarden voor ondernemers

Wel zijn er voor ondernemers een aantal extra voorwaarden verbonden aan het gebruik van het budget. Als de training of cursus die jij hebt gekozen duurder is dan €1000,-, zijn deze kosten aftrekbaar. Let dan wel op de volgende punten:

  • De training, opleiding of cursus moet aanvullend zijn in jouw vakgebied. Het moet dus binnen jouw huidige branche vallen. Een simpel voorbeeld: als kapper kun je dus niet een cursus pottenbakken volgen. Mag wel, maar dan kun je de overige gemaakte kosten niet aftrekken, omdat het een hobby is en niet vakgerelateerd.
  • Je mag alleen de noodzakelijke cursuskosten aftrekken. Dit zijn kosten voor collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld. Ook mag je de kosten voor leermiddelen die met de opleiding te maken hebben aftrekken, zoals boeken of software.
vrouw leert voor het STAP-budget voor ondernemers
Unsplash – Soundtrap

Je aanmelden voor het STAP-budget

Om je aan te melden voor het STAP-budget, dien je eerst te checken of de opleiding, cursus of training die je wilt volgen überhaupt is aangesloten. Je kunt dit zien in de database op de website van het STAP-budget, of nagaan bij de instelling waar je het wilt volgen.

Is de instelling aangesloten bij het STAP-budget, dan meld je je eerst aan bij hen. Ben je daar ingeschreven, meld je je bij de start van de aanmeldprocedure aan bij het STAP-budget. Zoals eerder gezegd: wees er snel bij. Veel mensen willen zich aanmelden, dus het budget is snel vergeven.

Praktische informatie over het STAP-budget

Wil je als ondernemer graag gebruikmaken van het STAP-budget? Dan zetten we hier nog wat praktische info op een rijtje, zodat je helemaal voorbereid aan de slag kunt gaan.

Wanneer kom je in aanmerking?

Je komt in aanmerking voor het STAP-budget als:

  • je dit kalenderjaar nog geen STAP-budget hebt gekregen
  • je ouder bent dan 18
  • je geen AOW ontvangt
  • jij of je partner de Nederlandse nationaliteit, of die van een ander EU-land hebt
  • je volksverzekerd bent

Aanmeldperiodes

Per jaar zijn er zes mogelijkheden om je aan te melden bij een opleiding, cursus of training. Hier de data op een rijtje:

2022:

  • 2 november 2022 om 10:00 uur.

2023:

  • 2 januari 2023
  • 2 maart 2023
  • 2 mei 2023
  • 2 juli 2023
  • 2 september 2023
  • 2 november 2023

Per jaar kun je je één keer gebruikmaken van het budget.

Start van de opleiding

Ga je beginnen aan een opleiding, training of cursus, mag je daar met het STAP-budget binnen een bepaalde tijdsperiode aan beginnen, namelijk de volgende:

  • De eerst mogelijke startdatum is de dag van de aanvraag + 28 dagen;
  • De laatst mogelijke startdatum is de dag van de aanvraag + 8 maanden.

Voorbeeld:  als je op je op 1 november een STAP-budget aanvraagt, man mag je niet eerder beginnen dan op 29 november 2022 en uiterlijk op 1 juli 2023.

Zoals je begrijpt is het budget een handige toevoeging op het runnen van een onderneming. Het biedt je de ruimte om met een flinke korting – of zelfs gratis – je vaardigheden uit te breiden. Neem er dus vooral even de tijd voor om uit te zoeken waar jij in de salon baat bij hebt, en meld je zo snel mogelijk aan!