Hoe je van je prijslijst het visitekaartje van je salon maakt

“Is het mogelijk om een prijslijst te krijgen?” Hoe vaak heb je deze vraag al gekregen in jouw salon? Het is onmogelijk om te zeggen. Wat we wel kunnen zeggen is dat dit een van de eerste vragen is die nieuwe klanten aan je stellen. Een duidelijke en overzichtelijke prijslijst maken is dan ook van groot belang, om je klanten een zo goed mogelijke salonervaring te bieden.

De prijslijst van jouw salon is in feite jouw visitekaartje: het stelt je in staat om in slechts enkele stappen een breed scala aan behandelingen te laten zien (ook in digitaal formaat) en maakt je bedrijf meteen geloofwaardiger in de ogen van degenen die jou nog niet kennen.

prijslijst maken salon
Treatwell – Barber + Blow

Waarom is een duidelijke en overzichtelijke prijslijst belangrijk?

Een overzichtelijke en duidelijke prijslijst is belangrijk in een salon om verschillende redenen:

  • Transparantie: Een duidelijke prijslijst zorgt voor transparantie in de prijsstelling van de diensten die worden aangeboden. Klanten weten wat ze kunnen verwachten en wat ze kunnen betalen voordat ze de salon binnenlopen. Dit kan het vertrouwen en de loyaliteit van klanten vergroten.
  • Professionaliteit: Het geeft de indruk dat de salon professioneel is en goed georganiseerd. Klanten zijn vaak op zoek naar salons die professioneel en betrouwbaar overkomen.
  • Vergelijkbaarheid: Een duidelijke prijslijst maakt het voor klanten gemakkelijk om diensten en prijzen te vergelijken tussen verschillende salons. Dit kan hen helpen om de beste optie te vinden die bij hun budget past.
  • Besluitvorming: Een prijslijst kan de besluitvorming van klanten vergemakkelijken en versnellen. Klanten kunnen snel en gemakkelijk beslissen welke diensten ze willen en wat ze daarvoor willen betalen.
  • Klanttevredenheid: Het kan bijdragen aan de tevredenheid van klanten. Als klanten een duidelijk beeld hebben van wat ze kunnen verwachten en wat ze daarvoor moeten betalen, voorkomt dit verrassingen achteraf en verhoogt dit de kans op een positieve salonervaring.

Hoe maak je een prijslijst?

Het maken van een prijslijst voor een salon kan een eenvoudig en gestructureerd proces zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een prijslijst te maken:

1. Maak een lijst met al je diensten

Dit is een belangrijke stap om een overzichtelijke en duidelijke prijslijst te maken. Zorg ervoor dat je alle diensten die je aanbiedt opneemt, van knippen en kleuren tot manicures en gezichtsbehandelingen. Maak het ook mogelijk om nieuwe diensten toe te voegen aan de lijst als je deze aanbiedt.

2. Bepaal de prijs per service

Bepaal de prijs voor elke dienst op basis van factoren zoals de tijd en vaardigheid die nodig zijn om de service uit te voeren, de kosten van materialen en de marktwaarde van vergelijkbare diensten in jouw omgeving. Houd ook rekening met de kosten van de huur van de salon, lonen van de medewerkers, en andere overheadkosten.

Geen idee waar je moet beginnen bij het bepalen van de prijs van je diensten? Lees dan dit artikel eens: De verkoopprijs van jouw behandelingen berekenen wordt een makkie met deze tips

3. Zorg voor overzicht

Maak de prijslijst overzichtelijk en gemakkelijk te lezen door de diensten in categorieën te plaatsen en de prijzen duidelijk weer te geven. Maak gebruik van een aantrekkelijk ontwerp dat past bij de uitstraling van je salon. Vermijd onduidelijke of verborgen kosten en wees transparant over de prijzen.

4. Houd het up-to-date

Het is belangrijk om de prijslijst up-to-date te houden en wijzigingen in prijzen en diensten duidelijk te communiceren met je klanten. Pas de prijzen aan als dat nodig is en communiceer deze wijzigingen via je website, sociale media of in de salon zelf.

5. Creëer speciale aanbiedingen en kortingen

Overweeg om speciale aanbiedingen of kortingen toe te voegen om klanten aan te moedigen om nieuwe diensten uit te proberen of regelmatig terug te komen naar de salon. Dit kan ook helpen om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden. Zorg ervoor dat je de voorwaarden van de aanbiedingen en kortingen duidelijk communiceert met je klanten en dat je je aan deze voorwaarden houdt.

Wist je dat je Treatwell Pro kunt gebruiken voor het opzetten van speciale aanbiedingen en kortingen? Je kunt gepersonaliseerde aanbiedingen maken en deze promoten onder een breed publiek van potentiële klanten. Denk bijvoorbeeld aan een speciale korting voor nieuwe klanten, of een aanbieding voor een specifieke behandeling om bestaande klanten te belonen en aan te moedigen om regelmatig terug te komen. Lees hier meer over de verschillende opties omtrent marketing en promoties.

Treatwell – Barrber + Blow

Waar moet een goede prijslijst aan voldoen?

Een goede prijslijst in een salon voldoet aan verschillende criteria, waaronder:

  • Overzichtelijk: De prijslijst moet gemakkelijk te begrijpen en te lezen zijn. Het is belangrijk om de diensten logisch te groeperen en eventueel subcategorieën te maken. Hierdoor kunnen klanten snel de diensten vinden waarin ze geïnteresseerd zijn.
  • Duidelijk: De prijzen moeten duidelijk en transparant zijn, zodat klanten precies weten wat ze kunnen verwachten en wat ze daarvoor moeten betalen. Vermijd onduidelijke of verborgen kosten.
  • Up-to-date: De prijslijst moet actueel zijn en regelmatig worden bijgewerkt om ervoor te zorgen dat de prijzen nauwkeurig zijn. Het is belangrijk om wijzigingen in de prijzen en diensten duidelijk te communiceren met klanten.
  • Aantrekkelijk: Hij moet er aantrekkelijk en professioneel uitzien, met behulp van een consistent en stijlvol ontwerp dat past bij de uitstraling van de salon.
  • Verklarend: Hij moet kort en bondig uitleggen wat de verschillende diensten inhouden. Hierdoor weten klanten precies wat ze kunnen verwachten bij elke dienst en kunnen ze gemakkelijker beslissen welke diensten ze willen boeken.
  • Gemakkelijk te vinden: De prijslijst moet gemakkelijk te vinden zijn voor klanten, of het nu online is, op papier of in de salon zelf. Het is ook slim om de prijslijst op meerdere locaties te plaatsen, zoals op de website, in brochures en op flyers.

Een overzichtelijke en duidelijke prijslijst is essentieel voor salons om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden. Door een lijst te maken met alle diensten, een geschikte prijsstructuur te kiezen en de prijzen op een begrijpelijke manier te presenteren, wordt het voor klanten gemakkelijker om een keuze te maken.