Affiliate marketing: wat is het en hoe gebruik je het voor jouw salon?

Als saloneigenaar is het voor de groei van je bedrijf belangrijk om de best mogelijke manieren te blijven vinden om je bedrijf te promoten en klanten aan te trekken. Een effectieve manier om dit te bereiken is door gebruik te maken van affiliate marketing.

Door gebruik te maken van affiliate marketing kun je extra inkomsten genereren voor de salon, het bereik vergroten en de verkoop verhogen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de vele voordelen van affiliate marketing voor een salon en hoe je deze strategie het beste kunt toepassen.

twee vrouwen met een product - artikel over affiliate marketing als salon
Pexels – Mikhail Nilov

Wat is affiliate marketing en hoe werkt het?

Affiliate marketing is een manier van samenwerken waarbij een bedrijf andere personen of bedrijven laat helpen met het verkopen van hun producten of diensten. Deze helpers, genaamd ‘affiliates’ kunnen bijvorobeeld bloggers, influencers of andere bedrijven zijn. Zij krijgen een beloning voor elke verkoop die zij maken via hun eigen website, blog of social media-kanalen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door unieke links of coupon codes te gebruiken. Dit is een goede manier voor bedrijven om hun verkoop te verhogen zonder zelf veel werk te hoeven doen. En voor de affiliates is het een manier om geld te verdienen door iets te verkopen waar ze zelf achter staan.

Beginnen met affiliate marketing: 3 manieren om het te gebruiken in jouw salon

Er zijn veel manieren waarop een salon affiliate marketing kan gebruiken. Een voorbeeld hiervan is door samen te werken met een influencer die gespecialiseerd is in beauty en fashion. De influencer kan producten en diensten van de salon promoten op diens website en social media-kanalen, waardoor de salon extra zichtbaarheid krijgt. In ruil daarvoor krijgt de influencer een deel van de omzet van de verkochte producten of diensten.

Een andere manier is door samen te werken met een (online) winkel die producten verkoopt die gerelateerd zijn aan de diensten die de salon aanbiedt. Je kunt hierbij bijvoorbeeld een link naar deze online winkel op je eigen pagina plaatsen, waardoor klanten gemakkelijk de producten kunnen kopen die ze nodig hebben voor hun bezoek aan de salon.

Het belangrijkste bij affiliate marketing is dat je zorgt voor een goede selectie van partners die bij de doelgroep van de salon passen en een groot bereik hebben. Ook is het belangrijk om de prestaties van de affiliates te blijven meten en te evalueren, zodat je je kunt richten op de partners die het meest effectief zijn. Hieronder een aantal voorbeelden van hoe je affiliate marketing kunt inzetten:

1. Samenwerken met andere andere salons

Je kunt een samenwerking aangaan met een andere salon in een andere regio of stad. Deze andere salon kan de producten en diensten van jouw salon aanbevelen aan hun klanten, en omgekeerd. Dit kan leiden tot nieuwe klanten voor beide salons.

2. Samenwerken met een merk

Is er een standaard merk dat je veel gebruikt in de salon? Denk er dan eens aan om een samenwerking aangaan met dat merk en hun producten aan te bieden aan je klanten. De salon kan dan een unieke link of coupon code aanbieden voor klanten die de producten willen kopen, waardoor je een commissie ontvangt. Dit kan leiden tot extra inkomsten voor de salon en tegelijkertijd klanten een compleet verzorgingspakket aanbieden.

3. Samenwerken met een influencer of bekende persoon

Samenwerken met een bekende persoon binnen de beauty industrie is een handige manier van affiliate marketing. Denk hierbij aan personen zoals influencers die de producten of diensten van de salon aanbevelen aan hun volgers. Dit kan leiden tot extra exposure en een groter bereik voor de salon.

4. Samenwerken met een webshop

Bij dit type samenwerking kun je een link plaatsen naar een webshop die producten verkoopt die gerelateerd zijn aan de diensten die je aanbiedt in de salon, zoals haar- of huidverzorging. Dit maakt het voor klanten gemakkelijker om de producten te kopen die ze nodig hebben voor hun bezoek aan de salon en hebben zo langer plezier van hun behandeling.

De voordelen van affiliate marketing

Een van de grootste voordelen van affiliate marketing is dat het een kostenefficiënte manier van marketing is. In plaats van grote bedragen te investeren in traditionele marketing, betaal je hiermee namelijk alleen voor de verkoop die daadwerkelijk wordt gegenereerd door affiliates.

Kortom, affiliate marketing kan een krachtige manier zijn voor een salon om inkomsten te verhogen, bereik te vergroten en de verkoop te verhogen. Hier een aantal voordelen van affiliate marketing op een rijtje:

  • Groter bereik: Door samen te werken met affiliates zoals bloggers of influencers kan het bereik van de salon vergroot worden en kun je je richten op een specifieke doelgroep.
  • Verhoogde verkoop: Door het gebruik van unieke links of coupon codes, kun je je verkoop verhogen omdat klanten gemakkelijker producten of diensten kunnen kopen.
  • Meer klanten: Door een samenwerking aan te gaan met andere salons of merken kun je nieuwe klanten aantrekken die fan zijn van het merk of de salon waar je mee samenwerkt.
  • Kostenbesparing: Affiliate marketing is een kostenefficiënte manier van marketing, omdat je alleen betaalt voor de verkoop die daadwerkelijk wordt gegenereerd.
  • Vertrouwen en kwaliteit: Door samenwerkingen met bekende influencers of merken, kan dit leiden tot een verhoogd vertrouwen en kwaliteit waardering van de salon bij de klanten.

Bereik meer met Treatwell Pro

Met de salon beheersoftware van Treatwell Pro wordt het werken aan de marketing van je salon een fluitje van een cent. Heb je een goed idee voor een affiliate programma? Gebruik de marketing- en analysefuncties binnen Treatwell Pro om je klanten op de hoogte te houden van nieuwe samenwerkingen, maar natuurlijk ook om de resultaten van je marketingactiviteiten bij te houden. Benieuwd geworden? Vraag snel een demo aan.