Trigger point therapy

Ook bekend als:

Acupressur

Zoek op Treatwell naar Trigger point therapy bij jou in de buurt

Ga naar onze toplocaties
Een trigger point massage is bedoeld om trigger points, ofwel spierknopen, te verlichten en kan helpen bij klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, RSI en knarsetanden. Een trigger point kenmerkt zich door bewegingsbeperking, krachtverlies en pijnklachten en kan worden behandeld met diepwerkende massagetechnieken.

WAT KUN JE VERWACHTEN VAN EEN TRIGGER POINT MASSAGE?

Je vertelt je massagetherapeut wat je klachten zijn. Denk hierbij aan nekpijn, hoofdpijn, rugpijn of schouderklachten, maar ook RSI en knarsetanden kan met een trigger point massage worden behandeld. Trigger points zijn voelbaar en doen zeer wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Je hebt dan ook last van krachtverlies, stijfheid, bewegingsbeperkingen en de pijn kan doof, tintelend of zelfs stekend aanvoelen. Het pijnpunt wordt verlicht door middel van druktechnieken, manipulatie van de spieren en stretching van banden en het bindweefsel. De diepere spierweefsels worden flink aangepakt, dus je zult soms even je tanden op elkaar moeten zetten. Nadat je bent bijgekomen, kun je aan de slag met de tips voor thuis, die bestaan uit bewegings- en houdingsoefeningen, aanpassingen van eetgewoonten, meer water drinken en krachttraining.

De diepere spierweefsels worden flink aangepakt, dus je zult soms even je tanden op elkaar moeten zetten.

GOED OM TE WETEN

  • Een trigger point massage is intensief. Je gaat je iets slechter voelen voordat je je beter gaat voelen, want je weet wat men zegt: "No pain, no gain."
  • Blijf niet rondlopen met klachten. De spierfunctie vermindert wanneer de trigger point niet tijdig wordt aangepakt. Dit kan nabijgelegen zenuwbanen beïnvloeden, waardoor de pijn gaat uitstralen.
  • Trigger points vragen vaak om meer dan één behandeling - blessures ontstaan ook niet zomaar; er gaat tijd overheen voordat je langdurige klachten ondervindt. Aan de hand van een behandelplan stelt je massagetherapeut vast hoeveel sessies je nodig hebt voor het gewenste resultaat.

Trigger points sturen signalen door naar andere gebieden in het lichaam, waardoor je het idee hebt dat de pijn ergens anders vandaan komt.

DE WETENSCHAPPELIJKE FEITEN OP EEN RIJTJE

Een trigger point, ook wel myofasciale trigger point genoemd, is een kleine verkramping en verharding in de spier die pijn veroorzaakt. Deze worden veroorzaakt door langdurige overbelasting van de spieren, stress, repeterende bewegingen, maar ook verwondingen. Doordat de spier verkort en verkrampt is, is de spier ook slechter doorbloed. Na verloop van tijd verzwakt de spier, wat tot uitputting en pijn leidt. De omliggende spieren zullen de taak van de verzwakte spier overnemen, welke ook weer overbelast worden. Op deze manier ontstaat er een kettingreactie aan trigger points. Het opsporen van een trigger point is lang nog niet zo makkelijk, want trigger points sturen signalen door naar andere gebieden in het lichaam, waardoor je het idee hebt dat de pijn ergens anders vandaan komt. Zo kan pijn in je elleboog bijvoorbeeld ook komen door een borstspier. Een verkeerde diagnose is daarom snel gesteld, maar een professionele massagetherapeut weet deze spierknopen feilloos te vinden.


Deel dit artikel